2009. december 24., csütörtök

Az X Factor zsűrije és műsorvezetői


A zsűri tagjai

Az 1-3 évad alatt a zsűri tagjai: Simon Cowell zenei és tévés producer, Sharon Osbourne zenei menedzser és tévés személyiség, és Louis Walsh zenei menedzser.

A harmadik évad után Walsh-t kiírták a műsorból, helyét Brian Friedman amerikai koreográfus és Dannii Minogue ausztrál énekesnő vette át. Egy hét után azonban Friedman kreatív rendezője lett a műsornak; Simon Cowell szerint ugyanis nem működött együtt a zsűri. Walsh újra helyett kapott és 2007 júniusában véglegessé vált a döntőbizottság, Simon Cowell, Sharon Osbourne, Louis Walsh és Dannii Minogue részvételével.

2008. június 6-án (6 nappal az ötödik évad kezdete előtt) az ITV bejelentette, hogy Osbourne távozik a műsorból, helyét pedig Cheryl Cole a Girls Aloud énekesnője veszi át. Osbourne a távozása okaként megjegyezte, hogy nem szeret együtt dolgozni Dannii Minogue-val.


Műsorvezetők és az edzők


Kate Thornton volt az első három évad műsorvezetője. Őt a negyedik évadtól Dermot O'Leary váltotta fel.

Brian Friedman maradt a műsor produkcióinak koreográfusa, Yvie Burnett pedig az énektanár a második évad óta.

A narrátor szerepét Peter Dickson tölti be.


A zsűri kategóriái és azok nyertese

Minden évad során a zsűritagok válnak az egyes kategóriák mentoraivá, ahol a verseny során kategóriánként kiválasztanak (évadtól függően) 3 vagy 4 énekest, aki továbbjut az élő döntőkbe.


Forrás: wikipedia.org

2009. december 23., szerda

Az X Factor műsor menete


A show leginkább arra törekszik, hogy rendkívüli énekes tehetségre találjon, de emellett a külső megjelenés, a személyiség, a színpadi jelenlét és a tánctudás is fontos szerepet kap az előadáson. Amit a zsűri leginkább keres: olyan képességű énekes aki megállja a helyét a mai popvilágban.

Az első három évad során a versenyen három kategória volt: szólóénekesek 16-24 év között, szólóénekesek 25 év fölött, és vokál csapatok (a duókat is beleértve). A negyedik és ötödik évadban az alsó korhatár 14 év lett, így alakult ki a 14-24 évesek csoportja. Ezt szétválasztották külön női és férfi előadókra, így összesen négy csoport volt: 14-24 év közötti ("Fiúk"), 14-24 év közötti ("Lányok"), 25 év felettiek és csapatok. A hatodik évadban újra 16 év az alsó korhatár, de a csoportok változatlanok maradtak.

Az X Factor öt részből áll:

* 1: meghallgatás a producerek részéről (ekkor dől el, hogy ki énekelhet a zsűri előtt)
* 2: meghallgatások a zsűri előtt
* 3: "kiképzőtábor"
* 4: látogatás a zsűritagok lakásán
* 5: élő döntők


Meghallgatások

A produceri meghallgatások hónapokkal a műsor kezdete előtt zajlanak, ezekre bárki jelentkezhet az egész Egyesült Királyságból. Általában nem kerülnek felvételre, de egy-két pillanatkép általában bekerül a későbbi műsorokba. Azok akik tehetségesek vagy valamilyen szempontból érdekesnek bizonyulnak, arany jegyet kapnak, amellyel részt vehetnek a második produceri meghallgatáson. Ekkor már csak azok jutnak tovább, akik sikerrel veszik ezt az akadályt.

A zsűri meghallgatásai közül csak néhány - a legjobb, a legrosszabb és a leginkább bizarr előadás - kerül adásba a műsor első pár hetében. Az első öt évad során a jelentkezők egy szobában a zsűri tagjai előtt a capella adták elő választott dalukat, a hatodik évadtól azonban élő közönség előtt kell megmutatniuk tudásukat, háttérzenével együtt. Ha a zsűri többsége (az 1-3 évad alatt kettő, míg a 4-6 évad alatt három) igennel szavaz, a versenyző továbbjut, ellenkező esetben pedig kiesik.

Több, mint 50,000 ember ment el a válogatásra az első évadban, 75,000 a másodikban és körülbelül 100,000 a harmadik évad során. A negyedik széria során majdnem 150,000, míg az ötödik évad során több, mint 182,000 jelentkező akadt.


"Kiképzőtábor" és látogatás a zsűrinél

Azok a versenyzők akik továbbjutottak a válogatáson részt vesznek egy úgynevezett "kiképzőtáborban" ahol ismét megmutatják énektudásukat (ezek általában hotelben, vagy egy közeli sportlétesítményben zajlanak), ezután kerül sor a látogatásra a zsűritagok házában, ahonnan már csak kevesen (9-en az első évadban, 12-en a második évadtól) kerülnek a döntőkbe. Louis Walsh zsűritag elmondása szerint azok a házak amelyben a meghallgatások zajlanak nem a tagok saját tulajdona, rendszerint csak kibérlik erre az alkalomra.

Ez idő alatt derül ki az is, hogy melyik zsűritag lesz az egyes kategóriák mentora. A korai szériákban ez a "kiképzőtábor" előtt eldőlt, de a negyedik évad óta a zsűri együtt dolgozik a tábor ideje alatt. Összesen 24 versenyző jut tovább (6 minden kategóriából) és csak ezután derül ki a mentor személye. A zsűritagok házában történő meghallgatás alatt ez a szám 12-re csökken, kategóriánként 3 ember kiesik a versenyből.


Élő döntők

A döntők két részből állnak: az első rész a versenyzők fellépése míg a második az eredményhirdetés, melynek során (a nézők szavazatai alapján) egy vagy kettő versenyző búcsúzik. Meghívott világsztárok is rendszeres fellépői a shownak. Az élő műsor a Fountain Studio-ban kerül felvételre Londonban. Az 1-5 évad során a döntő mindkét része szombaton került adásba, míg a hatodik évadban az első rész szombaton, az eredményhirdetés pedig vasárnap este látható.


Fellépések

Az első döntőkben, minden versenyző egy dalt ad elő a zsűri és a közönség előtt. Ezek többnyire háttérzenére történnek, de alkalmanként élő zenekar és vokalisták segítik a versenyzőt. Általában táncosok is megjelennek, emellett néhány produkcióban az énekesek gitáron vagy zongorán játszanak (vagy imitálják azt).

A műsor első két évada során a versenyzők egy-egy pop dalt, vagy világslágert adtak elő. A harmadik évadtól azonban (hasonlóan a Pop Idol-hoz) hétről-hétre valamilyen téma köré csoportosul az egyes dalok kiválasztása. A meghívott világsztár is ehhez a témához kapcsolódik. A bejátszásokon látható, hogy a sztárvendég segíti a versenyzőket a próbákon, emellett fellép az élő műsorban, közvetlenül az eredményhirdetés előtt.

Az egyes produkciókat a zsűri értékeli, nagy hangsúlyt fektetve a vokális képességre, a megjelenésre és a színpadi jelenlétre. Heves viták a zsűritagok között és a nyers kritikák is a műsor részévé váltak. Az utolsó versenyző dala után megnyílnak a telefonos vonalak és a nézők szavaznak arról, hogy kit szeretnének versenyben tartani.


Eredmények

Az eredményhirdetés során kiderül, hogy melyik az a két produkció amely a legkevesebb szavazatot kapta. Ezután ismét énekelniük kell, a zsűri pedig eldönti, hogy melyik jut tovább. A korai szériáknál a korábban előadott dalt kellett megismételni, de az ötödik évad óta lehetőség van új dal éneklésére is. A negyedik évad óta 4 zsűritag szavaz, emiatt döntetlen is kialakulhat. Ebben az esetben újra a nézői szavazatok döntenek: a korábban már leadott szavazatok alapján a legkevesebb szavazattal rendelkező énekes kiesik a versenyből. Sem a szavazatok száma, sem pedig a sorrend nem nyilvános, ugyanis a műsor készítői nem szeretnék befolyásolni a szavazókat. A harmadik évadban az egyik döntő újdonsággal szolgált: a legkevesebb szavazattal rendelkező énekes automatikusan kiesett, míg a az utolsó kettő közül a zsűri szavazatai alapján szintén búcsúzott egy versenyző.

A hatodik évadban a versenyben maradt énekesek előadnak egy közös produkciót, ez viszont csak a show része: sem a zsűri, sem a nézők nem szavaznak.


Utolsó döntők

Az utolsó döntők során változik a műsor szerkezete, a 4 vagy 5 énekes ilyenkor már 2 dalt ad elő és az első dal után már szavazhatnak a nézők is. A zsűri ilyenkor már nem dönt, csak a nézők szavazata számít: aki a legkevesebb szavazatot kapja, automatikusan kiesik a versenyből.

Ez folytatódik egészen addig amíg mindössze 2 vagy 3 énekes marad versenyben. Ezután a végső döntőben a nézők döntik el, hogy ki nyeri az X Factort.
Az X Factor után [szerkesztés]

A verseny győztese 1 millió fontot érő lemezszerződést kap a Syco kiadótól, amely a Sony Music Entertainment-tel áll kapcsolatban. A műsor folyamán többször előfordult, hogy a korábban kiesett versenyzők is lemezszerződést kaptak más cégtől, de ez általában nem garantált.

Az első három évad alatt eredetileg a nyertest a saját mentora menedzselte volna; Cowell, Osbourne és Walsh is rendelkezett volna a képesítéssel. A negyedik évadban Dannii Minogue zsűritag megjelenésével a rendszer felborult volna. Ebben az évadban Minogue kategóriájából Leon Jackson nyerte az X Factort és egy külső menedzser meghívására került sor.

Az első két széria során a győztes debütáló albuma pár hónappal a műsor után jelent meg. Ezek a lemezek többnyire feldolgozásokat tartalmaztak. A harmadik évadban Leona Lewis albumának kiadásánál változott ez a módszer. Lewis első lemeze a Spirit rendkívüli sikereket ért el, ekkor döntöttek arról, hogy a későbbiekben a verseny győztesének debütáló albumán több új dal és kevesebb feldolgozás szerepeljen.


Forrás: wikipedia.org

2009. december 22., kedd

Az X Factor évadai



Az első széria 2004. szeptember 4-től december 11-ig,
a második széria 2005. augusztus 20-tól december 17-ig,
a harmadik széria 2006. augusztus 19-től december 16-ig,
a negyedik széria 2007. augusztus 18-tól december 15-ig,
az ötödik széria 2008. augusztus 16-tól december 13-ig tartott.
A hatodik széria 2009. augusztus 22-én kezdődött, az utolsó adás december 12-én lesz.
A műsor 100-ik epizódja 2009. szeptember 19-én volt.

A Nokia szponzorálta az első három évadot, a The Carphone Warehouse pedig a negyedik és ötödik évadot. A hatodik szériát a TalkTalk szponzorálja, amely a The Carphone Warehouse tagja.



Forrás: wikipedia.org

2009. december 21., hétfő

Az X Factor


The X Factor egy brit televíziós tehetségkutató műsor, melyet az Egyesült Királyságban az ITV1, míg Írországban a TV3 közvetít. A show lényege, hogy nyilvános meghallgatás során kiválasztanak számtalan tehetséget, akik közül valaki később megnyeri a versenyt.
Minden évad során a műsor augusztustól egészen decemberig tart.

A show producere a talkbackTHAMES, valamint Simon Cowell produkciós vállalata, a SYCOtv, a szponzor jelenleg a TalkTalk és a Domino's Pizza.
Az x faktor jelentése nem más, mint az a bizonyos "plusz" amitől valaki igazi sztárrá válik.

Az X Factor a korábbi Pop Idol tehetségkutatót váltotta, miután utóbbi műsort határozatlan ideig szüneteltették, leginkább amiatt, mert Simon Cowell saját műsor indítását tervezte, amelynek vetítési jogaival is rendelkezhet. A két műsor hasonlósága rengeteg konfliktushoz vezetett. Jelenleg ez Európa legnagyobb televíziós tehetségkutató műsora, amelyben az 5. évad során, több mint 182,000 jelentkező meghallgatására került sor. A fődíj nem más, mint egy 1 millió fontos lemezszerződés a Syco kiadóval. A műsor rendkívüli nézettségre tett szert az évek során; az 5. évad döntőjére 14,5 millió brit tévénéző volt kíváncsi.

Az első 5 évad során az előválogatót követően először csak a zsűri előtt kellett énekelni a jelentkezőknek, a hatodik évad során azonban már közönség is részt vett a felvételeken. Azok akik ebben a körben a legjobbnak bizonyultak, részt vesznek az úgynevezett "kiképzőtáborban", ezután a versenyzők külön kategóriákba vannak sorolva, melynek a zsűritagok a mentorai. Ezt követi az élő műsor, ahol rendszerint hétről-hétre búcsút vesznek egy énekestől; a kiesőről a nézők szavazhatnak. Az eddigi 5 évad nyertesei: Steve Brookstein, Shayne Ward, Leona Lewis, Leon Jackson és Alexandra Burke. A nyertes első kislemeze általában karácsony körül jelenik meg, annak reményében, hogy az Egyesült Királyság első számú karácsonyi dala lehessen. Az 5 évad során minden nyertes dala felkerült az angol kislemezlista első helyére, ebből négy lett első számú karácsonyi sláger.

Az X Factor számtalan verzióban jelent meg világszerte. Leginkább Dániában és Hollandiában vált sikeressé, ahol immáron a harmadik évadra készülnek, csakúgy mint Olaszországban, Spanyolországban, Kolumbiában, Portugáliában és Indiában.


Forrás: wikipedia.org

2009. december 20., vasárnap

az XFactor 2009 győztese



Joe McElderry: The Climb





Olly Murs: The Climb





és az XFactor 2009 győztese